Warsztaty: Podróż ze smakiem

Stacjonarne
Kategoria: Muzeum
Data
5 października
Godzina
17:30 - 19:30
Czas trwania
2 h
Organizator
Miejsce
Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie
Dodatkowe informacje o biletach i wejściówkach: Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne. W warsztatach może wziąć udział 15 osób łącznie z asystentami.

Termin wykupienia biletów/rezerwacji do:

3 października
Podróżując, poznajemy zwyczaje kulinarne innych kultur i otwieramy się na nowe doznania zmysłowe. Jedząc, angażujemy pięć zmysłów: wzrok, słuch, dotyk, smak i węch. Węch i smak są nośnikami wspomnień oraz emocji, które zostają z nami na długo. Spotkanie rozpoczniemy rozmową o podróżowaniu na wystawie „To tu, to tam”. Następnie przeniesiemy się w świat marzeń i wspomnień za pomocą zapachów i smaków owoców. Spróbujemy poprzez dotyk i węch rozpoznać ukryte w woreczkach produkty. Zastanowimy się też czy te kształty i zapachy wzbudzają w nas chęć do podróży w różne zakątki świata. W drugiej części zajęć przygotujemy sajgonki. Tradycyjnie sajgonki kojarzone są z warzywami. Używając do ich przygotowania owoców, odwrócimy tradycję do góry nogami. Skomponujemy potrawę przypominającą popularną kiedyś w Polsce zupę wiśniową z makaronem. Warsztaty pobudzą w nas apetyt na podróżowanie, ale także otworzą nas na eksperymenty kulinarne.
Warsztaty poprowadzi artystka - Dorota Podlaska.
Na zdjęciu słoiki z przyprawami ustawione na białej półce . Po prawej stronie kobieta z długimi włosami unosi w dłoni jeden ze słoików i z zamkniętymi oczami wącha zapach przyprawy.
Audiodeskrypcja
Audiodeskrypcja
Tyflografika, materiały do dotykania
Tyflografika, materiały do dotykania