Data
2 października
Godzina
08:00 - 10:00
Czas trwania
2 h
Organizator
Miejsce
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Dodatkowe informacje o biletach i wejściówkach:
W trakcie wydarzenia codzienny zgiełk, dźwięki i światła w muzeum będą ograniczone, przez co stworzymy przestrzeń przyjazną dla dzieci wrażliwych na bodźce sensoryczne. Uczestnicy spotkania będą mogli skorzystać ze wsparcia edukatorów i edukatorek Muzeum oraz z dodatkowych animacji na wystawie. Zapewniona zostanie również przestrzeń do wyciszenia dla tych, którzy będą potrzebowali zrobić sobie przerwę w zwiedzaniu.
Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentujemy na niej różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Opowiadamy o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawiamy religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni.
Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentujemy na niej różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Opowiadamy o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawiamy religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni.
Wydarzenie w "Cichych godzinach"
Dla osób w spektrum autyzmu
Dla osób z niepełnosprawnością intelektualną
Łatwy tekst (ETR)
Miejsce wyciszenia
Słuchawki wyciszające
Przedprzewodnik