Data
8 października
Godzina
14:30 - 15:30
Czas trwania
1 h
Organizator
Miejsce
Muzeum Farmacji
Dodatkowe informacje o biletach i wejściówkach:
Prosimy o zapisy. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Podczas spotkania w Muzeum Farmacji zaprezentujemy wybrane fragmenty stałej ekspozycji – stuletnie meble apteczne, różne narzędzia do ręcznego wytwarzania leków oraz naczynia do ich przechowywania. Głównym bohaterem pozostanie jednak kefir!
Pod koniec wieku XIX warszawiacy pokochali ten „napój nader przyjemnego smaku”! Ze względu na liczne właściwości zdrowotne szybko wszedł do asortymentu aptek. Prawdziwa kariera tego specyfiku nabrała tempa wraz z przybyciem do Warszawy Klaudii Sigaliny. Obdarzona smykałką do interesów producentka, otworzyła specjalne pijalnie w kilku punktach miasta, m. in. Ogrodzie Saskim i Alejach Ujazdowskich. Z czasem poszerzyła działalność i zaczęła wysyłać swój towar do popularnych uzdrowisk, np. Ciechocinka.
Jak to się stało, że kuracja mlekiem i jego przetworami stała się tak popularna? Jaka była historia przedsiębiorstwa Klaudii Sigaliny? Jakie przepisy stosowali aptekarze i jakie był ich pomysły na wzbogacenie kefiru?
Pod koniec wieku XIX warszawiacy pokochali ten „napój nader przyjemnego smaku”! Ze względu na liczne właściwości zdrowotne szybko wszedł do asortymentu aptek. Prawdziwa kariera tego specyfiku nabrała tempa wraz z przybyciem do Warszawy Klaudii Sigaliny. Obdarzona smykałką do interesów producentka, otworzyła specjalne pijalnie w kilku punktach miasta, m. in. Ogrodzie Saskim i Alejach Ujazdowskich. Z czasem poszerzyła działalność i zaczęła wysyłać swój towar do popularnych uzdrowisk, np. Ciechocinka.
Jak to się stało, że kuracja mlekiem i jego przetworami stała się tak popularna? Jaka była historia przedsiębiorstwa Klaudii Sigaliny? Jakie przepisy stosowali aptekarze i jakie był ich pomysły na wzbogacenie kefiru?
Audiodeskrypcja
Tyflografika, materiały do dotykania